Oasis België werkt met de kwetsbare kinderen van vluchtelingen, asielzoekers en gezinnen in armoede in het hartje van Brussel. We helpen de kinderen om naar school te blijven gaan en bieden ook maaltijden aan. Daarnaast ondersteunen we de ouders, zodat ze hun papieren op orde krijgen en aan een baan raken. Dit project loopt over de lange termijn, waarbij we geloven dat de zorg voor de kinderen op een holistische manier het volledige gezin meer stabiliteit biedt.

Wat we doen

Het werk begon toen we in een van de grootste kraakpanden van Europa gezinnen en kinderen hulp aanboden. Nadat de politie het kraakpand ontruimde, moesten de gezinnen een ander onderkomen vinden, zoals tijdelijke opvang voor daklozen en andere noodoplossingen. Oasis België hielp tijdens de zoektocht naar nieuwe huisvesting en ondersteunde kinderen om naar school te gaan. Momenteel beheert Oasis een centrum voor tijdelijke opvang in het centrum van Brussel, voor kwetsbare gezinnen.

Een vrouw met een kindje van achttien maanden werd op een gewelddadige manier uit het kraakpand gezet, en dreigde zo in de winter op straat te belanden. Dankzij het project konden we voor haar een appartement vinden dat ze met anderen deelt, en ook wat werk, waardoor ze voor zichzelf en de peuter eten kan kopen.

Het werd steeds duidelijker dat een stabiele levenssituatie voor de kinderen onhaalbaar zou zijn, tenzij we met de autoriteiten in contact zouden staan en de papieren konden regulariseren. Daarom begeleidt het team nu ook gezinnen doorheen dat ingewikkelde proces: de documenten verzamelen, met juristen overleggen, bijstand verlenen aan gezinnen die een specifieke aanvraag in orde moeten maken. Het systeem is ingewikkeld en lastig, vooral in de gemeenten Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek. Het kostte meer dan een jaar tijd om echte vooruitgang te boeken. Nu beginnen we vruchten te plukken, wat zorgt voor meer stabiliteit voor gezinnen.